Als je van de traditionele tiramisu houdt, zul je zeker weg zijn van chocolade tiramisu! Deze variant op de bekende Italiaanse favoriet vraagt om warme chocolademelk in plaats van espresso en verschillende lagen van chocolade ganache voor een diepe, rijke chocoladesmaak.
Benodigdheden
170 g semi-zoete chocolade, fijngehakt
400 ml slagroom
6 eierdooiers, op kamertemperatuur
200 g kristalsuiker
450 g mascarpone
¼ tl zout
2 tl vanille-extract
24-30 lange vingers
2 kopjes hete chocolademelk, afgekoeld tot kamertemperatuur
Bereiding
Maak de chocoladeganache
Doe de gehakte chocolade in een kleine kom. Giet een kopje room in een kleine steelpan en zet de pan op middelhoog vuur. Breng de room aan de kook en verwarm hem tot er belletjes aan de zijkanten van de pan verschijnen, maar hij nog niet kookt.
Giet de hete room over de gehakte chocolade en laat de chocolade een minuut zacht worden. Klop na een minuut de room en chocolade samen tot de chocolade glad, glanzend en gesmolten is. Leg huishoudfolie over de bovenkant en zet de chocolade kort in de koelkast tot hij indikt tot de consistentie van zachte pindakaas.
Maak de mascarponecrème
Terwijl de chocolade koelt, bereid je het mascarponemengsel. Doe de eierdooiers en suiker in de grote kom van een mixer. Klop de dooiers en suiker samen op middelhoge snelheid tot ze dik en bleek zijn, ongeveer 2-3 minuten.
Voeg de mascarpone, het zout en het vanille-extract toe en klop op medium-lage snelheid tot de kaas gemengd is en er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Klop niet te veel of te snel, want mascarpone kan breken als het te hard wordt geklopt!
Doe de mascarpone over in een andere kom en in dezelfde mengkom – je hoeft hem niet schoon te maken – doe je de resterende room. Klop de slagroom op tot stevige pieken en spatel het dan voorzichtig door de kaas.
Zet de tiramisus in elkaar
Om de tiramisus in elkaar te zetten, smeer je een dun laagje chocolade op de bodem van zes schaaltjes of kopjes. Doop één voor één een koekje in de warme chocolade zodat het ondergedompeld is en leg het dan in de serveerschaal. Het kan nodig zijn om de koekjes in verschillende stukken te breken zodat ze in een gelijkmatige laag in de schaaltjes passen. Herhaal dit tot alle schaaltjes een eerste laag geweekte lange vingers hebben.
Schep een dikke laag mascarponecrème op de koekjes – misschien is het makkelijker om de crème in een spuitzak met een ronde punt te doen. Zodra alle tiramisus een laagje mascarpone hebben, schep je er een dun laagje chocolade op. Herhaal de lagen, voeg meer koekjes, mascarpone en chocolade toe, totdat je de bovenkant van je schaaltjes hebt bereikt. Zorg ervoor dat je eindigt met een laag mascarpone.
Werk de tiramisus af met een topping van geschaafde chocolade, ongezoet cacaopoeder of een grote rozet slagroom. Zet minstens 2 uur in de koelkast en serveer!
Tiramisu is heel goed houdbaar en dit dessert kan tot vijf dagen van tevoren worden gemaakt en goed verpakt in de koelkast worden bewaard tot het klaar is om te serveren.
Het recept ‘Chocolade tiramisu’ is afkomstig van Sugar Hero.
Klik hier voor het originele recept.
Wat vind jij van dit recept?