• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
nagerechten.be
  • Home
  • Recepten
  • Bakboeken
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Pinterest

Broodpudding van Jeroen Meus

Broodpudding maken is de ideale manier om een oud brood een tweede leven te bezorgen. De peperkoek en witte chocolade veranderen je oud brood in een goddelijk dessert of vieruurtje voor jong en oud.

Broodpudding van Jeroen Meus

Benodigdheden

50 g rozijnen
¼ dl rum
3 dl melk
½ vanillestokje
200 g oud wit brood
½ tl kaneelpoeder
40 g bruine suiker
1.5 ei
1.5 sneetje peperkoek
50 g witte chocolade
zout
klontjes boter
bloem
bloemsuiker

Verder nodig

klassieke rechthoekige bakvorm voor cake
borsteltje

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170°C.

Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk er de rum bij. Laat de rozijnen hierin wellen.

Zet een pot of pannetje op een zacht vuur en schenk hierin de melk

Snij de vanillestok overlangs en schraap er met de mespunt de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes en de lege peul toe aan de melk. Verhit de vanillemelk op een zacht vuur.

Snij ondertussen de sneetjes (oud) brood in grove stukken van zo’n 2 bij 2 cm. De korstjes kan je gewoon mee versnijden. Doe de stukjes brood in een mengschaal.

Voeg het kaneelpoeder en de bruine suiker toe, samen met de eieren.

Snij de schijfjes peperkoek in kleine brokjes.

Schep ook de gewelde rozijntjes in de mengschaal (zonder het vocht).

Vis de peul van de vanillestok uit de warme melk en schenk de melk over de broodmengeling.

Roer het mengsel zorgvuldig om, zodat het brood en de peperkoek de melk kunnen absorberen. Blijf mengen tot je een egaal beslag verkrijgt. Er mogen best grotere stukjes brood of peperkoek inzitten.

Hak de witte chocolade in fijne stukjes. Gebruik hiervoor een scherp mes. Zo krijg je een mengeling van chocoladeschilfers en kleine chocoladebrokjes. Meng de chocoladestukjes onder het broodbeslag. Meng eventueel een klein snuifje zout onder het beslag (naar smaak).

Smelt een klontje boter in een pan (op een zacht vuur) en wrijf de cakevorm in met deze vloeibare boter.

Schep er een beetje bloem in en bepoeder zo de hele bakvorm. Schud de overtollige bloem weg. Hierdoor zal de broodpudding na het bakken gemakkelijk loskomen uit de vorm.

Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad.

Bak de cake in een oven van 170°C, gedurende ongeveer één uur. Controleer regelmatig even, want de baktijd is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt.

Snij indien nodig de warme gebakken broodpudding los met een scherp mesje.

Laat de cake afkoelen en bepoeder het gebak met een beetje bloemsuiker.

Tip

Wie geen rum in huis heeft, kan ook cognac of zoete witte wijn gebruiken.

2 personen
Bron: Jeroen Meus

Zomerkost Jeroen Meus

Zomerkost
75 recepten voor de lekkerste zomer ooit

In Zomerkost zorgt Jeroen voor de lekkerste zomer ooit. Hij brengt het Zuiden op tafel en serveert 75 heerlijke gerechten. Proef de zee in een pissaladière, maak stoere salades geknipt voor lome dagen of stel een heerlijke picknick samen voor een zomerse dag lanterfanten. Kortom: pluk de dag, een hele zomer lang!

Bestel ‘m nu

Gepost onder: Bekende chef, Jeroen Meus, Kids, Klassiekers Tags: broodpudding, Dagelijkse Kost, Jeroen Meus

Heb je het recept gemaakt? Laat dan weten hoe je het vindt en deel jouw foto op Instagram met #nagerechtenbe.
Previous Post: « Brusselse wafels
Next Post: Crème brûlée »

Primary Sidebar

Nieuwe recepten

  • Apple crumble pancakes
  • Gezonde brownie pancakes
  • Dadelnotentaartjes met cashewroom en mango
  • Gezonde appel-kaneelwafels
  • Vogelnestkoekjes

ZOEK RECEPT

GezondheidGezondheid

Copyright © 2023 · Nagerechten.be