• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
nagerechten.be
  • Home
  • Recepten
  • Bakboeken
  • Contact
  • Navigation Menu: Social Icons

    • E-mail
    • Pinterest

Broodpudding met chocolade en appelsien

Broodpudding blijft de allersmakelijkste manier om oud brood om te toveren in een zoet tussendoortje. De broodpudding krijgt een karaktervolle en boeiende smaak door de melk te infuseren met allerhande aroma’s. Jeroen kan een scheutje sinaasappellikeur wel smaken in zo’n broodpudding, maar uiteraard beslis je zelf hoe je het gebak het liefst eet.

Broodpudding met chocolade en appelsien door Jeroen Meus

Benodigdheden

250 g oud wit brood, met korst
75 g chocolade
40 g suiker
1,5 ei
½ sinaasappel
2,5 dl melk
Grand Marnier, naar smaak
½ vanillestokje
½ kaneelstokje
½ tl kardemompeulen
een beetje bloem
klontje boter
snuifje zout

Ook nodig

bakvorm voor cake (rechthoekig)
vijzel

zeef
fijne rasp

Bereiding

Schenk de melk in een pot of pan en breng ze aan de kook op een matig vuur.

Doe de kardemompeulen in een vijzel en stamp tot de zaadjes uit de peulen tevoorschijn komen. Doe de zaadjes in de melk en voeg ook een kaneelstokje toe.

Snij de vanillepeul overlangs in twee. Schraap er met een mespunt zoveel mogelijk zaadjes uit. Doe zowel de zaadjes als de leeggeschraapte peulen in de warme melk. Doe er ook de suiker bij.

Laat de melk rustig tot tegen het kookpunt komen. Intussen geven alle specerijën hun aroma’s af.

Snij het oud brood in grove stukken en verzamel ze in een ruime kom. Ook de broodkorst gaat mee in de broodpudding.

Verwarm de oven voor tot 170°C.

Zeef de kruidige hete melk en schenk ze over de hompen brood.

Breek de eieren en doe ze in de kom met geweekt brood. Schenk er ook een scheutje Grand-Marnier in (naar persoonlijke smaak)

Neem de staafmixer en mix alle ingrediënten tot een stevig papje. Er mogen best nog een brokjes brood in zitten. Dit is de basis voor de broodpudding. Laat het beslag wat afkoelen.

Breek de chocolade en hak ze in fijne en onregelmatige stukjes. Gebruik hiervoor een groot en scherp koksmes. Veeg alle stukjes chocolade samen en roer ze door het beslag.

Rasp zeer fijne zeste van de sinaasappel. Rasp enkel het oranje deel van de schil weg, en vermijd de bittere witte onderschil. Voeg eventueel ook een snuifje zout toe en roer het beslag.

Vet de binnenkant van de cakevorm in met een beetje boter. Bepoeder het vetlaagje vervolgens met wat bloem.

Schep het beslag in de cakevorm en strijk het oppervlak glad.

Bak de broodpudding 1 uur lang in de oven van 170°C.

Serveer het gebak warm of koud.

2 personen
Bron: Jeroen Meus

Zomerkost Jeroen Meus

Zomerkost
75 recepten voor de lekkerste zomer ooit

In Zomerkost zorgt Jeroen voor de lekkerste zomer ooit. Hij brengt het Zuiden op tafel en serveert 75 heerlijke gerechten. Proef de zee in een pissaladière, maak stoere salades geknipt voor lome dagen of stel een heerlijke picknick samen voor een zomerse dag lanterfanten. Kortom: pluk de dag, een hele zomer lang!

Bestel ‘m nu

Gepost onder: Bekende chef, Chocolade, Fruit, Jeroen Meus Tags: appelsien, broodpudding, chocolade, Dagelijkse Kost, Jeroen Meus

Heb je het recept gemaakt? Laat dan weten hoe je het vindt en deel jouw foto op Instagram met #nagerechtenbe.
Previous Post: « Tiramisu met aardbeien
Next Post: Aardbeientaart met vanillepudding »

Primary Sidebar

Nieuwe recepten

  • Apple crumble pancakes
  • Gezonde brownie pancakes
  • Dadelnotentaartjes met cashewroom en mango
  • Gezonde appel-kaneelwafels
  • Vogelnestkoekjes

ZOEK RECEPT

GezondheidGezondheid

Copyright © 2023 · Nagerechten.be