Deze schattige meringue-paddenstoelen stelen de show op elke kerstkoekjesschaal en maken taarten extra feestelijk. Ze vragen wat tijd om te drogen in de oven, maar zijn verrassend eenvoudig te maken en perfect om van tevoren klaar te zetten. Ideaal om je feestelijke baksels net dat beetje magische charme te geven!
Koekjes
-
Simpel te maken maar oh zo lekker! Krokante bodem, zachte vulling, frisse perzikschijfjes, en een topping van pistachenoten – de perfecte snack voor zomerse dagen. Benodigdheden 50 g blanke amandelen½ tl citroenrasp60 g fijne kristalsuiker1 ei200 ml melk10 g vanillesuiker20 g custardpoeder10 plakjes kant-en-klaar roomboterbladerdeeg1 blik perziken op siroop, 820 gramabrikozenjampistachenoten, fijngehakt Verder nodig bakpapierfoodprocessorronde uitsteker van 10 cm Øhuishoudfoliekeukenpapierzeef Bereiding Het recept ‘Perzikkoeken met pistache’ is afkomstig van Zoet & Verleidelijk.Klik hier voor het volledige recept.
-
Er is iets onweerstaanbaars aan deze blozende met ricottaroom gevulde amandelkoekjes, die zo gevormd en gekleurd zijn dat ze op perziken lijken. Benodigdheden Voor de koekjes80 g boter1 ei80 g suiker80 ml melksnuf zeezoutfijn geraspte schil van 1 grote biologische citroen170 g 00- of gewone bloem1 tl bakpoeder100 g gemalen amandelen Voor de vulling250 g ricotta50 g suiker½ tl vanille-extract12-14 hele amandelen, optioneel Voor de decoratie100 ml amaretto rode voedselkleurstof of een scheutje Alchermes4 el suikerverse blaadjes munt of citroenverbena Bereiding Het recept ‘Perzik-amandelkoekjes met ricottaroom’ is afkomstig uit La vita è dolce van Letitia Clark.Klik hier voor het volledige…
-
Deze schattige maar toch iet wat griezelige spinnen koekjes zijn perfect voor Halloween! Benodigdheden 225 g boter op kamertemperatuur160 g kristalsuiker1 tl vanille extract1 eidooier maat L280 g bloem2 g zout75 g pure chocoladeMaltezers Bereiding Het recept ‘Spinnen koekjes’ is afkomstig van Handmade Helen.Klik hier voor het volledige recept.
-
Deze mini Halloween pompoentaartjes zijn zo lekker en ontzettend makkelijk om te maken.
-
Benodigdheden 110 g boter, kamertemperatuur50 g poedersuiker60 g kristalsuiker1 tl vanillepasta of 2 tl vanillesuiker1 ei, kamertemperatuur230 g tarwebloem30 g maïzena1 snufje zoutglazuur Bereiding Meng de malse boter met de poedersuiker, suiker en vanillepasta in de keukenmachine. Voeg er het ei aan toe en klop tot een geheel. Meng bloem, maïzena en een snufje zout in een aparte kom, zeef dit doe lepel per lepel de bloem bij het deeg. Meng tot een homogene massa. Rol het deeg uit en bedek het met huishoudfolie. Laat het deeg voor gebruik 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op…
-
Deze kokosrotsjes van Jeroen Meus zijn een ware traktatie: luchtig van binnen, krokant van buiten en boordevol kokos. Perfect voor bij de koffie of als zoete snack.
-
Deze vogelnestkoekjes maak je met kant-en-klare koekjes. Weinig moeite en toch een wauw-effect! Benodigdheden ronde koekjes, bv. mariakoekjesgroene glazuursuikereitjes, verschillende kleuren Bereiding Het recept ‘Vogelnestkoekjes’ is afkomstig van Libelle Lekker.Klik hier voor het volledige recept.
-
Benodigdheden 250 g zelfrijzende bloem125 g donkerbruine basterdsuiker4 tl speculaaskruiden100 g koude harde boter6 el melkmespunt zout Bereiding Verwarm de oven voor op 175°C.Voeg alle droge ingrediënten samen en meng dit door elkaar. Voeg dan de boter en melk toe en kneed dit met de hand tot een stevige bal.Draai balletjes ter grootte van een flinke knikker en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.Wanneer de bakplaat vol is gaat deze voor ongeveer 25 minuten de oven in. Ongeveer 70 pepernoten
-
Gingerbread koekemannetjes zorgen gegarandeerd voor een glimlach en daarnaast zijn ze ook nog eens heel erg lekker. Benodigdheden Voor het deeg120 g boter, op kamertemperatuur120 g lichtbruine basterdsuiker50 ml golden syrup of honing2 tl gemberpoeder½ tl kaneelpoedersnuf gemalen nootmuskaat¼ tl zout1 ei, op kamertemperatuur300 g bloem¾ tl baking soda Voor de royal icing200 g poedersuiker1 eiwit of 30 g gepasteuriseerd eiwit of 5 g eiwitpoeder gemengd met 30 ml waterzilveren pareltjes Bereiding Deeg voor koekemannetjes makenDoe de boter, basterdsuiker, golden syrup, het gemberpoeder, kaneelpoeder, de nootmuskaat en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor…
-
Leuk om samen met de kinderen te maken. Benodigdheden 225 g boter175 g suiker1 ei300 g zelfrijzende bloem1 eidooier Bereiding Het recept ‘Simpele boterkoekjes’ is afkomstig van Libelle Lekker.Klik hier voor het volledige recept.
-
Benodigdheden 100 g zachte boter100 g fijne kristalsuiker100 g donkerbruine suiker1 ei140 g patisseriebloem30 g cacaopoeder1 tl bakpoeder0,5 tl zout25 g ahornsiroop120 g witte chocolade (callets)1 el fleur de sel Bereiding Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de zachte boter samen met de fijne kristalsuiker en de donkerbruine suiker luchtig met een houten lepel of pannenlikker. Voeg het ei toe en meng verder tot het volledig is opgenomen. Voeg de patisseriebloem, het cacaopoeder, het bakpoeder en het zout toe en spatel dit er voorzichtig door. Meng als laatste de ahornsiroop en de witte chocolade erdoor. Laat het beslag ongeveer…
-
Pure nostalgie! Benodigdheden 2 pakjes Petit Beurre2 kopjes sterke koude koffie2 el cognac, optioneel Voor de afwerking3 el cacaopoeder of chocoladeschilfers200 ml slagroom, opgeklopt en gezoet Voor de boterroom250 g zachte boter250 g poedersuiker1 el cacaopoeder Bereiding Het recept ‘Koekjestaart’ is afkomstig van Libelle Lekker.Kllik hier voor het volledige recept.
-
Nu kun je er lekker zoveel vulling tussen doen als je zelf wilt! Benodigdheden voor het deeg260 g patent bloem of Zeeuwse bloem5 g (ruim 1 tl) bakpoeder40 g cacaopoedersnufje zout110 g zachte boter170 g poedersuiker1 ei15 g melk25 g 100% pure cacao chocolade, geraspt1 tl vanille extractkoekjesstempel voor de vulling250 g poedersuiker50 g zachte boter30 g melk1/2 tl vanille extract Bereiding Zeef bloem, cacao, bakpoeder en zout in een kom en zet apart. Roer of klop met een deegklopper of houten lepel de zachte boter en het ei tot een gladde massa. Voeg hieraan de poedersuiker, melk en het…
-
De lekkerste kerstboomspritsen bak je zelf. Versier ze met chocolade en parels voor een extra feestelijk resultaat. Benodigdheden 1 vanillestokje250 g boter, op kamertemperatuur150 g witte basterdsuiker300 g bloem1 mespunt zout1 ei250 g pure chocolade 72%1 el zilveren parels Bereiding Het recept ‘Kerstboomspritsen’ is afkomstig van Allerhande.Klik hier voor het volledige recept.
-
Breng wat betovering in de keuken met deze Gingerbread mannetjes. Deze schattige koekjes zijn perfect om te bakken tijdens de feestdagen en toveren een glimlach op ieders gezicht! Benodigdheden 350 g bloem125 g boter, op kamertemperatuur175 g lichte basterdsuiker1 tl sodiumbicarbonaat4 el Lyle’s golden syrup1 ei3 tl gingerbreadkruiden Verder nodig beslagkomdeegrollergardeuitsteekvormpjestaartrooster Bereiding Het recept ‘Gingerbread mannetjes’ is afkomstig van Dille & Kamille.Klik hier voor het volledige recept.
-
Benodigdheden 350 g bloem + extra om te bestrooien250 g boter op kamertemperatuur120 g suiker1 zakje vanillesuiker2 eidooiers, losgekloptenkele eetlepels jam, bv. aardbeien, frambozen, kersen of abrikozenpoedersuiker om te bestrooien Verder nodig beslagkomdeegrollertaartroosterpoedersuikerstrooier of theezeefjebakkwastje Met de speciale uitsteekvormpjes voor Linzer koekjes kan je zowel een ‘gewoon’ rond koekje uitsteken, als een klein kerstvormpje. Hiermee kan je prachtige dubbele, gevulde koekjes maken. Heb je geen Linzer koekvormpje? Maak de uitsparing in het midden dan m.b.v. een mesje of een klein uitstekertje. Bereiding Het recept ‘Linzer gevulde Kerstkoekjes’ is afkomstig van Dille & Kamille.Klik hier voor het volledige recept.
-
Benodigdheden 550 g bloem1 tl zout1 tl bakpoeder1 tl vanille-extract180 g kristalsuiker180 g donkere basterdsuiker350 g pure chocolade2 eieren250 g boter (kamertemperatuur) Bereiding Hak de chocolade repen in kleine stukjes. Meng de bloem, bakpoeder en het zout in een kom. Warm de oven op 190°C. Doe de boter, basterdsuiker, kristalsuiker en het vanille-extract in een kom en mix tot deze romig is. Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix na elk ei het mengsel goed door. Voeg beetje bij beetje het bloemmengsel toe. Voeg als laatste de chocoladestukjes toe. Vorm met 2 lepels platte koekjes op het…
-
Uit Finland komen de Joulutorttu, bladerdeeg gebakjes gevuld met zelfgemaakte pruimenjam. Deze worden altijd gemaakt in de kerstperiode maar verdienen ’s zomers in de pruimentijd ook een plaatsje bij de thee in de tuin op een mooie zonnige middag! Benodigdheden Voor het deeg500 g ongezouten boter, in blokjes, op kamertemperatuur500 g ricotta500 g bloem Voor de vulling300 g verse of gedroogde pruimen4 el suikerwater – juist voldoende om de pruimen onder te zetten Verder nodig keukenzeefplasticfoliesteelpandeegrol Bereiding DeegZeef de bloem in een ruime kom en voeg de boter toe. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot je…
-
Kokosrotsjes zijn een klassieker voor bij de koffie. Het is een koud kunstje om het beslag te maken en even later kan je al genieten van versgebakken koekjes. Benodigdheden 3 eiwittensnuifje zout250 g poedersuiker1 zakje vanillesuiker250 g kokosnoot, geraspt Verder nodig garde Bereiding Verwarm de oven voor op 160°C. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout. Klop er lepel na lepel de poedersuiker en vanillesuiker door, tot je een glanzende meringue krijgt. Spatel er de geraspte kokosnoot door. Schep (of spuit) toefjes van het beslag op een vel bakpapier op een bakplaat. Zet 15 à 20 minuten in de…
-
Een makkelijk recept voor madeleines, kleine schelpvormige cakejes afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Benodigdheden 150 g patisseriebloem150 g boter100 g suiker20 g vanillesuiker3 eieren2 flinke el honing1 vanillestokje1 tl bakpoeder1 (biologische) citroen1 snuifje zout Verder nodig keukenmachinezeefweegschaalfijne rasp(plastic) spuitzakkoekjesvorm voor madeleines, bv. in silicone Bereiding Het recept ‘Madeleines’ is afkomstig van Jeroen Meus.Klik hier voor het volledige recept.