Uit Finland komen de Joulutorttu, bladerdeeg gebakjes gevuld met zelfgemaakte pruimenjam. Deze worden altijd gemaakt in de kerstperiode maar verdienen ‘s zomers in de pruimentijd ook een plaatsje bij de thee in de tuin op een mooie zonnige middag!
Benodigdheden
Voor het deeg
500 g ongezouten boter, in blokjes, op kamertemperatuur
500 g ricotta
500 g bloem
Voor de vulling
300 g verse of gedroogde pruimen
4 el suiker
water – juist voldoende om de pruimen onder te zetten
Verder nodig
keukenzeef
plasticfolie
steelpan
deegrol
Bereiding
Deeg
Zeef de bloem in een grote kom en meng samen met de boter tot je een soort crumble verkrijgt. Voeg de ricotta en meng. Kneed tot een bal, er mogen geen klontjes meer in zitten. Wikkel de deegbal in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Jam
Was de pruimen, snij ze doormidden en haal de pitten eruit, gedroogde pruimen laat je eerst een 2 uren wellen. Doe de pruimen en de suiker in een pannetje en voeg zoveel water toe dat de pruimen net onder water staan. Breng het aan de kook, zet dan het vuur laag en laat ze 15 à 20 minuten sudderen. Roer af en toe, kook ze langzaam door tot de pruimen helemaal zacht zijn en vrijwel al het water is verdampt. Haal de pan van het vuur en pureer de pruimen met een staafmixer of met een vork als je er nog wat stukjes in wilt laten zitten.
Verdeel het goed gekoelde deeg in drie porties. Rol het eerste deel uit tot een dikte van een halve centimeter. Rol je ze dunner, dan is het achteraf wat moeilijker om ze van je werkblad op de bakplaat te leggen. Maak vierkantjes van het deeg van 8x8cm. Snij vanuit de hoeken diagonaal tot ongeveer halverwege het centrum. Doe een eetlepel jam in het midden, til een hoek van het deeg op en vouw dit naar het midden. Doe wat eigeel op de bovenkant van de zojuist omgevouwen hoek en vouw de tweede hoek ernaar toe. Doe hetzelfde met de andere twee hoeken en druk dan het midden stevig aan zodat de hoekpunten goed plakken.
Leg ze op een bakblik en bestrijk ze geheel met ei. Bak ze op 220°C in 12 tot 15 minuten af tot ze mooi goudbruin en lichtjes gerezen zijn.
60 koekjes
Het recept ‘Traditionele Finse kerst Joulutorttu’ is afkomstig van Peggy Saas.
Klik hier voor het originele recept.
Wat vind jij van dit recept?