Benodigdheden
Voor de korst
500 g speltbloem
250 g koude gezouten boter
1 tl zout
200 g suiker
1 dl ijskoud water
1/2 dl koude room
Voor de vulling
1 tl boter
120 g rabarber, geschild en in stukken gesneden
zeste van een sinaasappel
450 g aardbeien
80 g suiker
vanillestokje
1/2 dl sinaasappelsap
2 tl maïszetmeel
Bereiding
De korst
Doe de boter, zout en bloem in de keukenrobot. Pulse tot je een crumble hebt. Doe het mengsel in een kom en voeg de suiker toe. Voeg genoeg koud water toe tot je een mooi homogeen mengsel krijgt. Wikkel het deeg in plastic folie en zet voor een half uurtje in de koelkast.Gebruik minder water dan in het recept wordt aangegeven als je een krokantere korst wilt.
Met dit recept heb je deeg genoeg voor zeker 2 tot 3 taarten van 20-25 cm afhankelijk van of je een open of gesloten taart wil maken.
De vulling
Smelt de boter in een pan. Voeg de rabarber en sinaasappelzeste toe. Laat zachtjes pruttelen tot het fruit zacht is geworden. Voeg 2/3 van de aardbeien toe. Snijd het vanillestokje met een mes in de lengte door. Schraap er de vanillezaadjes uit los en voeg deze samen met de suiker toe. Kook tot de suiker volledig opgelost is. Meng het maïszetmeel en sinaasappelsap in een kommetje. Voeg dit toe aan de pan met fruit en meng goed. Breng terug aan de kook tot het maïszetmeel begint te binden. Neem van het vuur, voeg de overige aardbeien toe en laat afkoelen.
De taart
Verdeel het taartdeeg in drie gelijke delen. Rol één deel uit op een met bloem bestoven werkblad in de vorm van een cirkel om een taartvorm van ongeveer 23 cm mee te bedekken. Rol een tweede deel uit tot een cirkel van ongeveer 25 cm in doorsnede en zet apart.
Neem een bakvorm en bedek de bodem én zijkanten met het uitgerolde deeg. Snij overtollig deeg weg. Zet even in de koelkast terwijl je het ‘deksel’ van de taart maakt.
Neem het tweede deel van het taartdeeg en snij de resterende korst in 2 cm brede stroken. Gebruik een gekarteld mes voor een mooiere korst. Giet de vulling over de taartbodem in de taartvorm. Maak de taartrand een beetje vochtig met water, en leg de twee langste stroken in een kruis over het midden van de taart. Werk nu systematisch van de volgende langste naar de kortste stroken, wissel de horizontale en verticale stroken af, om zo een vlechtwerk aan stroken te creëren. Druk de uiteinden van de stroken aan op de taartrand, en snij overtollig deeg weg.
Je kan ook kleine vormpjes maken, bijvoorbeeld hartjes. Schik de hartjes overlappend op de vulling. Begin bij de buitenkant en werk zo naar het midden toe.
Neem een borsteltje en wrijf de bovenkant nog even in met yoghurt of botermelk.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200°C tot de korst goudbruin is en de vulling bubbelt, ongeveer 40 minuten.
Tips
Dek de vulling af met plasticfolie, anders gaat er een velletje opkomen bij het afkoelen.
Als je vindt dat het fruit te sappig is, kan je altijd een lepeltje maïszetmeel toevoegen of minder sinaasappelsap toevoegen.
Het recept ‘Aardbeien en rabarbertaart’ is afkomstig van Purevege.
Wat vind jij van dit recept?