Mokkaijs

Emilie
mokkaijs

Romig zelfgemaakt koffie-ijs met versgemalen bonen en een zachte custardbasis. Perfect zomertoetje voor koffieliefhebbers!

mokkaijs

Benodigdheden

125 g koffiebonen
9 eierdooiers
200 g fijne tafelsuiker
400 ml melk
400 ml slagroom

Ook handig

Bereiding

Stamp de koffiebonen in een vijzel tot een grof poeder, of gebruik een koffiemolen voor een fijnere maling. Het aroma komt nu al vrij – een voorproefje van wat komt.

Klop de eidooiers met de suiker tot het mengsel lichtgeel en romig is. Dit vormt de basis van je custard.

Verwarm de melk, slagroom en gemalen koffie in een pan tot net aan de kook. Haal van het vuur, dek af en laat 10 minuten trekken. De smaken mogen rustig hun werk doen.

Giet al kloppend het warme koffiemengsel bij de dooiers. Schenk het geheel terug in de pan en verwarm op laag vuur. Roer langzaam tot de custard dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen – dit duurt zo’n 8 à 10 minuten.

Giet de custard in een kom. Laat afkoelen (af en toe roeren voorkomt velvorming), dek af en zet minimaal 5 uur in de koelkast. Deze stap maakt het ijs straks extra romig.

Zeef de custard en giet in de ijsmachine. Laat draaien gedurende 30 à 35 minuten, tot het ijs zijdezacht en stevig is.

Tip

Geen ijsmachine? Giet het mengsel in een bak en roer het elk halfuur door terwijl het bevriest. Zo voorkom je ijskristallen.

Wat vind jij van dit recept?

Vorige Post Volgende Post