Crème brûlée is een feestje. Maar wel alleen als deze goed gemaakt is. Niets zo teleurstellend als een suikerlaagje dat niet meer knapperig is. Dit recept voor crème brûlée met kardemom is nét even wat specialer.

Benodigdheden
200 ml slagroom
30 g suiker
1/2 vanillestokje
4 kardemompeulen, gekneusd
3 middelgrote eidooiers
extra rietsuiker om te bestrooien
Verder nodig
zeef
ovenvaste schaaltjes
staafmixer
Bereiding
Verwarm de oven voor op 125°C en doe hier een grote ovenschaal in met een laagje water.
Doe de slagroom en de helft van de suiker in een steelpan. Haal de merg uit het halve vanillestokje en voeg dit samen met de gekneusde kardemompeulen toe aan de slagroom. Zodra de slagroom kookt, zet je het vuur uit. Laat de room 10 minuten staan zodat de smaken in de slagroom trekken. Breng daarna nog even tegen de kook aan en zeef dan de slagroom, om alle kardemomstukjes eruit te halen.
Klop ondertussen 30 seconden met een mixer de eidooiers los met de suiker. Schenk de slagroom – al mixend – op de eidooiers. Waarschijnlijk zit er nu een schuimlaag op. Om de schuimlaag te verwijderen, schep je het er eerst af met een lepel. Haal het daarna nog een keer door een zeef en schenk het in een maatbeker. Verdeel het mengsel over twee kleine, ovenvaste schaaltjes.
Zet de schaaltjes in de ovenschaal met water (au bain-marie). Haal na ongeveer 50 minuten de schaaltjes met crème brûlée uit de oven en zet drie uur in de ijskast.
Bestrooi met rietsuiker en brand dit met een gasbrandertje tot het gekarameliseerd is.
2 personen
Dit recept komt uit het kookboek ‘Food Talk‘ van Bénine Bijleveld.
Food Talk
60 glutenvrije recepten
In dit hippe, toegankelijke kookboek vind je heerlijke ontbijtjes tot stunning salades en van fashionable hoofdgerechten tot tongstrelende zoetigheden. De leuke, eerlijke schrijfstijl en de fantastische recepten van Bénine, samen met de verhalen en fotografie van Kim maken dit boek een must-have voor iedereen die geniet van lekker eten.
Wat vind jij van dit recept?