Deze citroenmousse wordt gemaakt van een mascarpone-citroenmengsel dat je opklopt tot een lichte en luchtige mousse. Met een subtiel laagje citroencurd en een bodempje van verkruimelde speculooskoekjes, zullen citroenliefhebbers er zeker van genieten!
Benodigdheden
Voor de citroencurd
3 onbehandelde citroenen
6 eierdooiers, bewaar de eiwitten
150 g boter
150 g poedersuiker
3 el maïzena
Voor de mascarponemousse met citroen
120 g citroencurd, koud
120 g mascarpone
150 g volle room, goed gekoeld
2 eiwitten
een tiental verkruimelde speculooskoekjes
Bereiding
De citroencurd
Bereid de citroencurd bij voorkeur één tot twee dagen van tevoren.
- Spoel de citroenen goed af. Rasp de schil direct in een pan en pers het sap uit de drie citroenen.
- Voeg de in stukjes gesneden boter, poedersuiker, eierdooiers en maïzena toe.
- Verwarm het mengsel op laag tot middelhoog vuur, terwijl je voortdurend blijft roeren met een garde. Blijf roeren tot de citroencrème indikt.
- Optioneel: gebruik een staafmixer om de citroencurd extra glad te maken zodra deze dik is.
- Giet de citroencurd in een kom, dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar in de koelkast.
De mascarponemousse
- Doe de slagroom, mascarpone en 120 g van de citroencurd (bewaar de rest voor de afwerking) in de kom van een mixer. Klop het mengsel tot een stevige mousse met de textuur van scheerschuim.
- Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
- Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het citroenroommengsel. Zorg dat je het luchtig houdt.
- Schep de mascarponemousse in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en zet deze in de koelkast.
De afwerking
- Verdeel op de bodem van elk glaasje een laagje verkruimelde speculooskoekjes.
- Spuit een laagje citroenmousse erbovenop.
- Voeg een dun laagje citroencurd toe en spuit daarna nog een laag citroenmousse.
- Laat de glaasjes minimaal drie uur opstijven in de koelkast.
Tip
Heb je citroencurd over? Bewaar het in de koelkast en gebruik het binnen enkele dagen. Heerlijk door de yoghurt of als topping voor pannenkoeken en wafels!
Het recept ‘Mousse van mascarpone met citroen’ is afkomstig van Les petits secrets de Lolo.
Klik hier voor het originele recept.
Wat vind jij van dit recept?