Macarons

Emilie
Macarons

Macarons zijn misschien klein van formaat, maar groots in charme. Deze elegante Franse lekkernijen met hun knapperige buitenkant en zachte vulling vergen wat oefening, maar zijn het resultaat méér dan waard. Perfect voor bij de koffie, als cadeautje of voor een feestelijke gelegenheid.

Benodigdheden

115 g amandelmeel
160 g poedersuiker
3 eiwitten van grote eieren (90 g eiwit) op kamertemperatuur
90 g fijne kristalsuiker
snufje zout
drupje kleurstof

Bereiding

Zeef de poedersuiker en het amandelmeel boven een kom en meng dit met een spatel. Gebruik een vetvrije en schone kom. Klop de eiwitten samen met een snufje zout in een grote kom met de mixer op middelhoge snelheid tot ze schuimen. Voeg nu de fijne kristalsuiker toe en mix de eiwitten tot stijve en glanzende pieken.

Vouw nu met een spatel het amandelmengsel voorzichtig door de eiwitmassa tot een mooi homogeen beslag. Voeg meteen de gewenste kleurstof toe. Gebruik een kleurstof die geschikt is om te bakken en die niet te vloeibaar is. Spatel niet te lang. Het uiteindelijke beslag is gelukt als het in een sliert van de spatel afglijdt, niet te vloeibaar en mooi glad is (een druppelend beslag is te vloeibaar).

Zet een bakplaat met daarop een vel bakpapier klaar.
Gebruik een wegwerpspuitzak of herbruikbare spuitzak met ronde tip en vul de spuitzak met het beslag.
Spuit nu voorzichtig ronde schelpjes op het bakpapier door steeds met één hand kort te drukken in de spuitzak. Met de andere hand hou je de spuitzak goed stevig vast en laat je geen lucht in de bovenkant van de spuitzak komen. Maak rondjes met een doorsnede van ongeveer 2 cm en hoogte van ongeveer 4 mm. Laat steeds wat ruimte tussen de schelpjes tijdens het spuiten en maak een even aantal schelpjes (+/- 30 tot 36 schelpjes).

Laat de schelpjes eerst 20 tot 30 minuten op het bakblik op kamertemperatuur drogen voordat ze in de oven gaan. Zet ze daarna onder in de voorverwarmde oven op 150°C. Laat de ovendeur een klein beetje open ( plaats een houten lepel tussen de deur) en bak ze ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn en makkelijk van de bakplaat loskomen.

Laat de schelpjes goed afkoelen. Maak je favoriete topping en vul 1 helft met de vulling. Nu kun je de andere helft op de vulling plaatsen en is de macaron klaar.

🍷 Wijntip bij macarons

Macarons en wijn? Absoluut! Serveer deze elegante koekjes met een glinsterende Moscato d’Asti of een verfijnde Crémant rosé. De zachte bubbels en lichte zoetheid passen perfect bij de zoete amandelsmaak van macarons. Liever alcoholvrij? Kies dan voor een lichtzure frambozenthee of een kopje jasmijnthee als verfijnd alternatief.

Wat vind jij van dit recept?

Vorige Post Volgende Post