Oma’s appeltaart

Emilie
oma's appeltaart

Appeltaart is één van de meest gebakken taarten in onze keuken – en niet zonder reden. Dit recept van oma brengt je terug naar de jaren ’60, met een knapperige korst, sappige appels, rozijntjes en een vleugje kaneel. Authentiek, nostalgisch én onweerstaanbaar lekker.

oma's appeltaart - nagerechten.be

Benodigdheden

boterdeeg
250 g patisseriebloem
100 g cassonadesuiker
100 g roomboter
1 ei
1 eidooier
1 snuifje zout
1 tl sinaasappelzeste/citroenzeste/limoenzeste
1 el amandelpoeder

beslag
40 g roomboter
60 g kristalsuiker
2 eidooiers
10 g zetmeel
3 jonagold appels, in blokjes
sap van 1/2 citroen

afwerking
1 scheutje water
2 el abrikozenconfituur
1/2 granny smith, in reepjes
2 el poedersuiker

Verder nodig

Bereiding

Maak voor het boterdeeg een kuiltje in de bloem en doe de eitjes erin. Kneed samen met de rest van de ingrediënten tot een soepel deeg en maak er een bolletje van. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit, draai af en toe om. Leg voorzichtig in de taartvorm, verwijder het overtollige deeg en bestrooi de bodem met amandelpoeder.

Voor het beslag verwarm je de oven voor op 180°C. Besprenkel de appelblokjes met citroensap. Smelt de boter met de suiker, haal van het vuur en klop de eidooiers en het zetmeel erdoor. Giet in een grote kom, schep de appelstukjes door het beslag en leg ze op de taartbodem. Zet 20-25 minuten in de oven.

Meng het water met de abrikozenconfituur, kook kort op en zeef. Neem de taart uit de oven, haal uit de vorm en bestrijk met gelei. Werk af met fijne reepjes appel en poedersuiker.

Wijntip bij Oma’s appeltaart

Bij een klassieke appeltaart met kaneel, rozijnen en een krokante korst past een warme, lichtzoete witte wijn perfect. Denk aan een Duitse Spätlese Riesling of een zoete Elzasser Gewürztraminer. Deze wijnen combineren mooi met het fruitige karakter van de appel én het kruidige van kaneel.

Liever iets sprankelends? Probeer een lichtzoete Cava of Moscato d’Asti – feestelijk én heerlijk bij warme appeltaart met een bolletje vanille-ijs.

Serveer licht gekoeld voor het beste resultaat.

Wat vind jij van dit recept?

Vorige Post Volgende Post