Reis mee van Hong Kong naar Italië met deze heerlijke Hong Kong-stijl melkthee tiramisu! Dit zomerse, no-bake dessert combineert de rijke smaken van zwarte thee en gecondenseerde melk met de romige mascarpone en zoete lange vingers. Een subtiele twist die traditionele tiramisu een verrassende nieuwe dimensie geeft.
Benodigdheden
480 ml water
10 zwarte theezakjes, zoals Lipton
60 ml gecondenseerde melk, verdeeld
1 el brandy
4 grote eidooiers
50 g kristalsuiker
180 ml slagroom
1 tl vanillepasta
1/4 tl koosjer zout
225 g mascarpone
24 lange vingers
pure chocoladereep, voor schaafsel
Bereiding
Voeg 480 ml water toe aan een kleine steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur uit, voeg de theezakjes toe aan de steelpan en dek af. Laat de theezakjes 10 minuten trekken, verwijder en gooi ze weg. Roer er 2 eetlepels gecondenseerde melk door en laat afkoelen. Giet de melkthee in een ondiepe kom, meng de brandy erdoor en zet apart.
Klop in een grote kom de eidooiers en suiker met een handmixer totdat de eidooiers lichtgeel worden en ongeveer drie keer zo groot, ongeveer 5 minuten.
Meng in een middelgrote kom de slagroom, de resterende 2 eetlepels gecondenseerde melk, vanillepasta en zout. Klop met dezelfde mixer tot middelgrote pieken. Voeg de koude mascarpone toe en blijf kloppen totdat het mengsel smeerbaar is en stevige pieken kan behouden.
Voeg met een siliconen spatel de helft van het mascarponemengsel toe aan de eidooiers en vouw totdat er geen strepen meer zijn. Herhaal met de rest van het mascarponemengsel.
Doop de lange vingers 4-5 seconden aan beide zijden in de thee en leg ze in een enkele laag in een ovenschaal van 1,5 liter.
Verdeel ongeveer de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers. Voeg een tweede laag thee-geweekte lange vingers toe en verdeel het resterende mascarponemengsel erover.
Schaaf met een handrasp de chocoladereep over het oppervlak van de tiramisu. Zet minimaal 4 uur of een nacht in de koelkast voordat je serveert.
Wat vind jij van dit recept?