Het perfecte dessert voor karamelliefhebbers en ideaal om van tevoren te maken! In no time heb je zijdezachte flan met karamelsaus. Je moet alleen wat geduld hebben om de smaken te laten intrekken én ze vragen nog wat tijd in de oven en koelkast.

Benodigdheden
425 ml melk
1 kaneelstokje
1⁄2 biocitroen
1⁄2 biosinaasappel
neutrale olie voor het invetten
2 eieren + 2 eidooiers
75 g suiker
karamel
100 g suiker
4 el heet water
Verder nodig
4 ramequins van 9-10 cm Ø
braadslee of ovenschaal waar de ramequins in passen
Bereiding
Doe de melk samen met het kaneelstokje in een pan. Gebruik een dunschiller om dunne reepjes van de citroen- en sinaasappelschil te snijden en doe deze bij de melk. Verhit de melk tot tegen het kookpunt. Neem de pan van het vuur, dek af met een deksel of plasticfolie en laat 30 min. staan.
Verwarm de oven voor op 150°C en zet de braadslee op een rooster in de oven. Vet de ramequins met behulp van een stukje keukenpapier licht in met olie.
Doe voor de karamel de suiker en 2 el water in een steelpan en laat dit koken tot een goudbruine karamel. Roer niet in de karamel, maar draai met de pan. Meng als de karamel goudbruin is 2 el heet water door de karamel. Let op: dit gaat bruisen.
Giet de hete karamel in de ramequins.
Verhit de melk tot 70-80°C. Doe intussen de eieren, eidooiers en de suiker in een kom en klop deze met een garde kort los. Giet al roerend de hete melk bij het eimengsel en roer goed door.
Giet het mengsel door een fijne zeef en schenk het dan in de 4 ramequins. Zet ze in de braadslee en vul dan de braadslee met kokend water, tot de bakjes voor de helft onder water staan. Dek ze af met aluminiumfolie en bak de flans 45-60 min. De bovenkant mag nog wat wiebelen, maar als je er met een scherp mes in steekt, moet deze er schoon uitkomen.
Neem de ramequins uit het waterbad en laat ze afkoelen. Zet ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.
Ga voor het serveren met een scherp mesje aan de zijkant langs de flan.
Stort de flan op een bordje
Tip
Wil je de flan romiger, vervang dan een deel van de melk door slagroom.
Liever traditioneel? Gebruik dan het merg van 1⁄2-1 vanillestokje in plaats van de citrusschil en het kaneelstokje.
4 personen
Geef een reactie